Harry Potter ja Feeniksin kilta

  • Tekijä(t): Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
  • ISBN: 9513129071
  • Kustantaja: TAMMI KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ
  • Julkaisuvuosi: 2004
  • Kategoria: Kertomakirjallisuus

 

Kävijöiden arvostelut


Arvostele tämä kirja

Harry Potter -sarja


Kaikki sarjan osat aivan mahtavia, olleet lepikirjojani siitä asti kun aloitin niiden lukemisen 7-vuotiaana.

Tämän kirjan lisäksi suosittelen - kaikki Harry Potterit, Twilight-saaga, Da Vinci -koodi

28.11.2009 - ellos


Viidennessä kirjassa todella oli sitä jotain, mitä kaipasin ensimmäisen kirjan kohdalla. Tapahtumia kuvailtiin enemmän. Ainoa kohta, joka jäi kaihertamaan, oli se, kun Lupin meni Pyhässä Mungossa juttelemaan sen toisen ihmissuden kanssa, joka oli samassa huoneessa Weasleyn isän kanssa. Jostain syystä olisin todella halunnut tietää mitä Lupin ja se toinen ihmissusi puhuivat. Myös professori Lockhartin tapaaminen suljetulla osastolla oli hupaisaa luettavaa. Se oli oma itsensä, vaikka muisti olikin mitä oli. Lisäksi Harrya vaivasi kirjassa selvästi murrosikä ja samaistuin hyvin Harryn saamiin raivonpuuskiin. Itsestäni olisi tuntunut varmaan ihan samalta kuin Harrysta, jos olisin joutunut olemaan koko kesän jossain ilman minkäänlaisia uutisia siitä mitä ympärillä tapahtuu. Feeniksin kilta on mielestäni ehdottomasti yksi parhaista Potter kirjoista.


17.11.2008 - Southpaw

TOSI HYVÄ KIRJA <3333


KIRJA OLI TOSI HYVÄ<33333


13.09.2007 - anonyymi

Potter-taikaa


Koko J.K.Rowlingin sarja on mukaansatempaava niin huumorillaan kuin juonenkäänteilläänkin. Suosittelen ehdottomasti lukemista ja Potter-fanina voin näin puolueettomasti sanoa, että parempia kirjoja saa hakea.

Tämän kirjan lisäksi suosittelen - Kotimaista fantasiaa, kuten Tomi Kontiota

24.01.2007 - Johanna

Harry Potter -kirjat synkkenevät entisestään


Uusimmassa Potter-kirjassa eli Feeniksin killassa sarjan entisten osien hauskuus muuttuu pikkuhiljaa tummiksi juonteiksi. Rowling sekoittaa teini-ikäisten noitien kommelluksiin erittäin ikäviä ja ahdistavia kohtaloita. Tällöin romaanin juoni saa sellaisia sävyjä ja painolasteja, joiden vuoksi en voisi ajatellakaan lukevani uutta Potter-kirjaa ala-asteikäiselle lapselleni, nuoremmista puhumattakaan.

Feeniksin killassa on kohtaus, jossa aikuisten velhojen ja Tylypahkan oppilaiden maailmojen ero havainnollistuu. Vanha velho esittelee Harrylle ja tämän tovereille opiskeluaikojensa ryhmävalokuvaa, jossa Harryn edesmenneet vanhemmatkin ovat mukana. Valokuvan paristakymmenestä nuoresta miehestä ja naisesta suurin osa on menehtynyt väkivaltaisesti. Kuolema on Potter-kirjojen synkkä varjo, jota kohtaamaan nuoret päähenkilöt kasvavat henkisesti ja yllättävästi. Päähenkilökolmikolla onkin ollut hengenlähtö lähellä monet kerrat viiden Potter-romaanin seikkailuissa.

”Kiinnostus Harry Potterin maailmaa kohtaan on ilmaus maagisista uskomuksistamme, mutta se on myös laajempi osoitus luovuuden ja kulttuurin välisen suhteen pohdinnasta.”

Näin toteaa englantilainen kulttuurintutkija Andrew Blake teoksessaan "Harry Potterin ilmestys", jossa hän tähyää Potter-kirjojen menestyksen taakse. Erikoinen kirjallisena ilmiönä Potter-kirjat johdattelevat kirjallisuuden reunaehtojen äärelle.

Monista hauskoista tilanteistaan huolimatta Potter-romaanit ovat melko synkkiä juttuja. Niissä on voimakkaita jännitteitä, jotka eivät liity niinkään henkimaailmaan, vaan aivan tavallisiin ja kaikille tuttuihin ihmissuhdekuvioihin.

J. K. Rowling tavoittelee selvästi monenlaisia yleisöjä, niin lapsia kuin aikuisia lukijoita. Rowlingin aihepiiri numero yksi on perhe, jonka jäsenten keskinäistä yhteyttä edes kuolema ei pysty murtamaan. Perustavat perheteemat toistuvat Rowlingilla romaanista toiseen: orpous ja hyvät/huonot vanhemmat.

Harryhan on vanhemmistaan orvoksi jäänyt poika, jota kasvattivanhemmat kohtelevat huonosti. Harryn paras ystävä Ron puolestaan kuuluu Weasleyn velhoperheeseen, jonka vanhemmat ovat melkoisia höppänöitä mutta jossa kuitenkin asuu todellista perheonnea. Harryn toisella hyvällä ystävällä, tytöllä nimeltä Hermione, on taas aivan tavalliset vanhemmat, jotka suhtautuvat ymmärtäväisesti tyttären velho-ominaisuuksiin.

Vaikka Harrya ahdistaa melkoisesti kateus ystäviensä paremman kohtalon vuoksi, hän ei kuitenkaan ole huomaamatta niitä ikätovereitaan, jotka ovat saaneet oikein ilkeitä vanhempia. Tällöin sääli astuu toisinaan kuvaan mukaan. Harrylla on monta selvää vihamiestä, koska hän herättää ihmeellisillä kyvyillään voimakkaita kateudentunteita jopa aikuisissa romaanihenkilöissä.

On huomionarvoista, ettei Rowling anna kovin syvällisiä vastauksia kuolemanjälkeisen elämän arvoitukseen. Vaikka Potter-kirjoissa esiintyy lukuisia kuolleiksi luokiteltuja henkilöitä, näiden ”muodonmuutosta” lähestytään lähinnä ironisesti, ei vakavasti eikä tarkoitushakuisesti. Kaikkein irvokkain näistä henkilöistä on lähes päättömän Nickin aavehahmo, joka on täydellinen pelle eikä mikään pelottava kummitus.

Niin kuin englantilainen kulttuurintutkija Andrew Blake on todennut, Potter-kirjoissa ei oikeastaan kuvata lainkaan oikeita maagisia suuntauksia. Tämä on tärkeä havainto, koska se vie pohjan okkulttisilta analyyseiltä. Romaanien synkkyys on aivan toisella pohjalla.

Rowlingin esittelemä taikuus on mielikuvituksen leikkiä, jossa ihmeitä katsellaan lasten silmin ja taikuutta luodaan lasten silmiä varten. Rowlingin taikamaailma ei muodostu okkulttiseksi, vaan fantastiseksi.

Blaken ei ole vaikea ymmärtää, miksi jotkut kristityt ovat kauhuissaan Rowlingin romaaneista. ”Potter-tarinoissa ei ole mitään siitä kristillisestä allegorisuudesta, jota on esimerkiksi C. S. Lewisin Narnia-kertomuksissa tai J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta –kirjassa. Itse asiassa aivan päinvastoin”, Blake kirjoittaa.

Blake kuitenkin toteaa, että Potter-kirjat eivät ole kristillisyyden vastaisia, mutta eivät sen puolestakaan. ”Uskolla ei ole kirjoissa sijaa, eikä saatanapalvonnalla.” Potter-romaanien taikamaailma ei haasta vuoropuheluun uskontoja vaan fantasiakirjallisuutta.

Yksi kiintoisa näkökulma Potter-kirjoihin on tarkastella Rowlingin muotoilemaa aikuisnoitien maailmaa. Se, mitä velhot tekevät Tylypahkan 7-vuotisen koulun käytyään, ei välttämättä näytä kovin värikkäältä tai houkuttelevalta. Nuoret, omaleimaiset persoonat muuttuvat aikuisina ikään kuin harmaaksi massaksi: virkamiehiksi, joita kukaan ei muista, ja perheenäideiksi, jotka katoavat loppuiäkseen koteihinsa.


03.01.2006 - Jari Olavi Hiltunen

ihqu!


tää kirja on ihan huippu ja suosittelen tätä kaikille jotka haluaa samaan kirjaan mm.kauhua,pelkoa,surua,taikuutta,rakkautta ja jännitystä.kirjan paksuus ei haitannut minua vaan se oli ihanan paksu.odotan seuraavaa kirjaa ja odotan siltä samanlaisia kukuhetkiä kuin muiltakin J.K.Rowlilgin kirjoilta...HARRY POTTER ON BEST!!!!!!!!!!!

Tämän kirjan lisäksi suosittelen - J.R.R.Tolkienin kirjoja ja muitakin harry potter kirjoja
Tämän kirjan sijaan suosittelen - harry potter ja liekehtivä pikari

09.07.2005 - harry potter=elämäni mies


Saatavuus nettikirjakaupoissa


BookPlus-haku: Rowling, J.K. - Harry Potter ja Feeniksin kilta

Linkkejä muihin kirjakauppoihin:
Akateeminen Kirjakauppa
Suomalainen Kirjakauppa
Booky.fi

Muita tekijöiden teoksia


Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
ISBN: 9513114724

Harry Potter ja viisasten kivi

Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
ISBN: 9513111466

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
ISBN: 9513117375

Harry Potter ja Feeniksin kilta

Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
ISBN: 9513129071

Harry Potter ja liekehtivä pikari

Rowling, J.K.; Kapari, Jaana
ISBN: 9513120384

Kirjahaku

ISBN, nimeke tai tekijän sukunimi:

Sponsorit

Etusivu » Sivukartta » Palaute

© Copyright 2005, KirjaInfo.com