Atlantic Unicorn: meriromaani

  • Tekijä(t): Lehtonen, Juha
  • ISBN: 9513126129
  • Kustantaja: TAMMI KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ
  • Julkaisuvuosi: 2002
  • Kategoria: Kertomakirjallisuus

 

Kävijöiden arvostelut


Arvostele tämä kirja

Merimies-ammati, vaiko elämänmuoto


Nykyisessä merkirjallisuudessa korostuu merellä työskentelevien ammattitaito. Sanoo Marja Leppälahti, kirjoituksessaan, missä hän kuvaailee Kirsi Uolan Merikirja väitöstä.

Riippuu paljolti minkä aikakauden merimiehistä ja aluksista kulloinkin kerrotaan. Se todella korostuu kun lukee J.Lehtosen kirjaa Atlanin Yksisarvinen. Kirjasta tulee väkisinkin mieleen, että kysymyssessä on, ei niinkää merkirja, vaan yhden kemianteolisuuden tuotantoprosessin yksityiskohtainen kuvaus.

Jos ollaan päätetty lopulisestti hylätä kaikki yli 30 vuotta vanhan asiat ja elinmuodot, niin silloin on hyväksyttävä näiiden nykyisien kypärämieten kirjoittamat jutut merikirjoinna, koska tapahtumat kerran ovat siellä. Mutta on kuitenkin hyvä muistaa, että meren edellinen ajanjakso, joka katosi, tapoineen laivoineen ja miehinee, seitsemänluvun puoliväliin jälkeen, oli kestänyt siihen mennessä vuosisatojen lähes muutumattomana, ja oli muokannut, ei yksinomaan meren ammattikunnan, vaan kokonaisen erillisen ihmistyypin ja elämänmuodon. Nykysen merimiehen ammattivaatimuksiin on sisälytetty uimataito, taito joka vain harvoilla vanhoilla merimiehillä ja saaristolaisilla oli. Saaristolaiset elivät saarillaan ja merimiehet laivoillaan, eivätkä kumatkaan näitä ymärtäneet mihin he uimataitoa olisivat tarvinneet,puhumatakaan sukeltelemisestta. Näiden ihmiseien asenne oli luonnolinnen ja selkeä suhde siihen elinympäristöön missä he elivät ja toimivat, samanlainen kuin kajakillaan saalistusmatkoilla kulkevan eskimon, jonka melestä mereen kuluu pelkästään saalistuskeihäs ja pyydykset. Silti merimehet, höyry ja purjelaivoilla, joutuivat alituisesti meriveden kanssa tekemisiin, aaltojen syöksyessä kansille ja käytäviin. Sitä vaivaa ei nykyisillä merimiehillä ole, useimpien laivojen kyljet ulottuvat kymmensien metrien korkeuteen, minne meren aalot eivät ylety.

Laivoilla työskeneltiin ja elettiin. Se oli koti, kotimaa ja laivojen väki meren kansaa. Tämän väen keskuudessa valitsi aivan oma kultuuri, ja merimies maissa erottui poikeuksetta muusta väestä. Merimies ei aikaisemmin koskaa sanonnut menevänsä työn laivalle,kuten nykyisin merimiesten kuulee puhuvan. Ei, ennen otettiin ’jobi’, olitiin laivan päällä, ja suoritettiin meripalvelua, kauppalaivoissakin.

Vakka uset maissa porvariliseen elämäntyyliin tottuneet maan asukkaat pitivät merimiesammatia seikkalijoiden ja kulkurien ammatina, tiedetää kuitenkin, esimerkiksi englannissa, usean yläluokan isän kehoittaneen poikaansa lähtemään merelle, opettelemaan elämää. Se miten sielä sitten elämää oppi, se on jo toinne asia. Amerikkassa oli kaksi valintaa ja tietä nuorille miehille, Lähteä länteen taikka merille. Ja kaikki nuo valinna ovat jättäneet jälkeensä kirjalisuutta.

Tämän kirjan lisäksi suosittelen - Joshep Gondradi Youh, Allan vilierin, set the sails
Tämän kirjan sijaan suosittelen - Danan neljä vuotta maston takana. N.Monsart, master mariner

28.06.2006 - ukko nooa


Saatavuus nettikirjakaupoissa


BookPlus-haku: Lehtonen, Juha - Atlantic Unicorn: meriromaani

Linkkejä muihin kirjakauppoihin:
Akateeminen Kirjakauppa
Suomalainen Kirjakauppa
Booky.fi

Muita tämän tekijän teoksia


Ristiaallokossa: kertomuksia meriltä

Lehtonen, Juha
ISBN: 9518510245

Kirjahaku

ISBN, nimeke tai tekijän sukunimi:

Sponsorit

Etusivu » Sivukartta » Palaute

© Copyright 2005, KirjaInfo.com