Asaselin salaliitto

  • Tekijä(t): Akunin, Boris
  • ISBN: 9510260045
  • Kustantaja: WSOY
  • Julkaisuvuosi: 2001
  • Kategoria: Kertomakirjallisuus

 

Kävijöiden arvostelut


Arvostele tämä kirja

Nerokas venäläisetsivä löytää lähes kaiken


Venäläinen kirjailija Boris Akunin (s. 1956) on päässyt suureen julkisuuteen erikoislaatuisella kirjallisella projektillaan. Sen tarkoituksena on kirjoittaa jännitysromaanien sarja, jonka osat edustaisivat kukin jotain salapoliisiromaanien lajityyppiä.

Kirjailijanimimerkin takana on Japanin kieleen ja historiaan perehtynyt Grigori Tšartišvili. Hän on toiminut historioitsijana, kääntäjänä ja venäläisen kirjallisuuslehti Inostrannaja literaturan toimittajana. Salanimensä kirjailija omaksui Japanin kielestä. "Akunin" näet merkitsee japaniksi pahaa poikaa.

Dekkarisarjan ensimmäinen romaani Asaselin salaliitto kertoo nuoresta poliisista Erast Fandorinista, joka alkaa oma-aloitteisesti tutkia nuoren venäläismiehen käsittämätöntä itsemurhaa. Vuoteen 1876 sijoittuva tarina vie Fandorinin ulkomaille asti. Tutkimus vakuuttaa Fandorinin maailmanlaajuisen salaseuran olemassaolosta. Salaliiton selvittely on viedä moneen kertaa päähenkilön hengen. Romaanin loppu on karmea, todellinen happyendin vastakohta.

Boris Akunin on kirjoittanut Erast Fandorinin tutkimuksia -sarjaan toistakymmentä romaania, joista on suomennettu tähän mennessä viisi. Fandorinin elämää seurataan vuosina 1876–1919. Sarjan alussa romaanihenkilö on kaksikymppinen nuorukainen ja lopussa lähes eläkeikäinen veteraanipoliisi.

Historiantutkijana pitkään toiminut kirjailija on sijoittanut Fandorin-romaaninsa autenttisiin historiallisiin kehyksiin. Haastatteluissa kirjailija on todennut 1800- ja 1900-lukujen vaihteen olleen Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin todellista kulta-aikaa.

Akuninin romaanisarja ja päähenkilö ottavat kiintoisasti kantaa venäläiseen kirjallisuuteen. Yhtäältä suuret 1800-luvun klassikot Tolstoista ja Dostojevskista lähtien saavat Akuninin romaaneissa uusia tulkintoja, parodisia näkökulmia ja ihailevia puoltolauseita.

Toisaalta Fandorinissa kirjailija sepittää venäläisissä klassikoissa melko tuntemattoman ideaalin sankarin, minkä voi tulkita ironiseksi kärjistykseksi venäläisen kirjallisuuden jatkumoa vastaan. Neljänteen romaaniin mennessä Akunin on muuttanut tyyliään jonkin verran kevyemmäksi. Japanista palannut päähenkilö puhuu mitä sattuu ja seurustelee päivät pääksytysten moraalittoman japanilaisen kamaripalvelijansa kanssa.

Romaanisarjan saamasta suosiosta Venäjällä kirjailija on voinut päätellä osuneensa todelliseen kirjalliseen kultasuoneen. Myös suomalaiset kirjallisuuskriitikot ovat suhtautuneet Akuninin dekkareihin voittopuolisen myönteisesti. Miksiköhän sarja ei ole meillä myynyt hyvin?

Akuninin naiskuvat ovat pääsääntöisesti melko yksioikoisia. Naiset yleensä lumoutuvat salaperäisen venäläismiehen charmista ja hiljaisesta älystä. Viettely ei tule kyseeseen, koska Fandorin ei ole vieteltävissä.

Akilleen kuolemassa kuolemanvaarallinen murhaaja menettää hetkeksi keskittymiskykynsä – kauniin naisen vuoksi! Myös Fandorin välttelee sitoutumista naisiinsa viimeiseen saakka. Naisystäviä hänellä on kosolti, ja läheinen nainen vaihtuu joka romaanissa toiseksi (vrt. James Bond –kirjat).

Fandorin ei tee naisille väkivaltaa eikä viettele näitä sänkykamariinsa. Hän on ritarillinen suojelusenkeli, joka näkee naisen vaarallisuudessa jotain erittäin synkkää. Esimerkiksi Patasotilaassa Fandorinilla on rakastajatar, jota mies seuraa kiltisti mutta ei avioidu toisen miehen vaimon kanssa. Romaanien naishenkilöiden mielissä Fandorin hahmottuu haavoittuneeksi enkeliksi, joka ei osaa lähestyä naisia tositarkoituksella ja josta ei siksi ole aviomieheksi.

Kuriositeettina mainittakoon, että Akunin on sepittänyt toisenlaisenkin romaanisarjan, jonka päähenkilönä on Pelagia-niminen naissalapoliisi. Myös tämä sarja sijoittuu historiallisiin viitekehyksiin. Akuninin kolmas dekkarisarja puolestaan liittyy ajallisesti nykypäivään. Päähenkilönä on Erast Fandorinin pojanpoika.

Tämän kirjan lisäksi suosittelen - Leviatanin purjehdus, Patasotilas, Turkkilainen gambiitti, Akilleen kuolema

04.02.2006 - Jari Olavi Hiltunen


Saatavuus nettikirjakaupoissa


BookPlus-haku: Akunin, Boris - Asaselin salaliitto

Linkkejä muihin kirjakauppoihin:
Akateeminen Kirjakauppa
Suomalainen Kirjakauppa
Booky.fi

Muita tämän tekijän teoksia


Akilleen kuolema

Akunin, Boris
ISBN: 9510260029

Patasotilas

Akunin, Boris
ISBN: 9510260037

Leviatanin purjehdus

Akunin, Boris
ISBN: 9510260010

Turkkilainen gambiitti

Akunin, Boris
ISBN: 9510260053

Kirjahaku

ISBN, nimeke tai tekijän sukunimi:

Sponsorit

Etusivu » Sivukartta » Palaute

© Copyright 2005, KirjaInfo.com